poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Puree z kalafiora z jajkiem



Składniki: (2-3 porcje)
  • 1 kalafior
  • 2 jaja
  • łyżka masła (można pominąć)
  • sól
Przygotowanie: 
  • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki,namaczamy w wodzie z solą i kilkoma łyżkami octu przez 15 minut
Po takim namaczaniu wszystkie robaczki, które ewentualnie są w kalafiorze powinny wypłynąć na powierzchnię.
  • Płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Odcedzamy, stawiamy ponownie na gazie na 1-2minuty ciągle mieszając, do calkowitego odparowania wody
  • Dokładamy masło i wbijamy jaja
  • Ugnitamy tłuczkiem do ziemniaków na w miarę gładką masę
Kalafior z jajkiem jest dość syty.
Podajemy jako danie główne albo jako przekąskę na lunch lub kolację.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz