poniedziałek, 3 marca 2014

Kanapki z pastą z ciecierzycy


Składniki: (na około 5 kanapeczek)

  • 5 kromek pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego lub pumpernikiel)
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • oliwa z oliwek Extra Virgin (ćwierć szklanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (najlepiej morska) i świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sezam
  • rukola


Przygotowanie:
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pozostawiając zalewę w miseczce.
  • Do ciecierzycy wlewamy około 5 łyżek zalewy, wrzucamy czosnek, dodajemy oliwę i miksujemy
  • Dodajemy kumin, sól i pieprz. Mieszamy. 
  • Sprawdzamy, czy pasta jest wystarczająco wilgotna, dodając ewentualnie trochę zalewy lub oliwy.
  • Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor
  • Na chleb układamy liscie rukoli
  • Smarujemy pasta( lub nakładamy ja na chleb z użyciem szprycy), posypujemy uprażonym sezamem i świeżo zmielonym pieprzem



5 komentarzy:

  1. Hummus powinien zawierać tahini oraz cytrynę a nie kumin

    OdpowiedzUsuń
  2. W tytule napisane jest, ze to pasta z ciecierzycy, a nie hummus...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale juz zauwazylam, ze w opisie sie zapedzilam... Juz zmienilam :)

    OdpowiedzUsuń