Składniki: (na około 5 kanapeczek)
- 5 kromek pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego lub pumpernikiel)
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- oliwa z oliwek Extra Virgin (ćwierć szklanki)
- 2 ząbki czosnku
- sól (najlepiej morska) i świeżo zmielony pieprz
- 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sezam
- rukola
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pozostawiając zalewę w miseczce.
- Do ciecierzycy wlewamy około 5 łyżek zalewy, wrzucamy czosnek, dodajemy oliwę i miksujemy
- Dodajemy kumin, sól i pieprz. Mieszamy.
- Sprawdzamy, czy pasta jest wystarczająco wilgotna, dodając ewentualnie trochę zalewy lub oliwy.
- Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor
- Na chleb układamy liscie rukoli
- Smarujemy pasta( lub nakładamy ja na chleb z użyciem szprycy), posypujemy uprażonym sezamem i świeżo zmielonym pieprzem
Ale pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne...
OdpowiedzUsuńHummus powinien zawierać tahini oraz cytrynę a nie kumin
OdpowiedzUsuńW tytule napisane jest, ze to pasta z ciecierzycy, a nie hummus...
OdpowiedzUsuńAle juz zauwazylam, ze w opisie sie zapedzilam... Juz zmienilam :)
OdpowiedzUsuń