Składniki: (2 porcje)
- 300g makaronu spaghetti lub linguine
- 1 żółtko
- pół szklanki stratego parmezanu
- 10 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin
- kilka łyżek posiekanych ulubionych ziół (ja przeważnie daję mieszankę natki pietruszki i bazylii)
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Do gotujacej się, osolonej wody wrzucamy makaron
- Na garnku stawiamy gliniana lub ceramiczną miskę lub żaroodporne naczynie
- Do miski wlewamy oliwę, dodajemy parmezan, żóltko i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji..W tym czasie sos zaparzy sie na parze nad gotującym sie makaronem
- Nastepnie do miski dodajemy skórkę i sok z cytryny, nieco soli i pieprz, mieszamy...Trzymamy na garnku do momentu, gdy makaron będzie al dente.
- Zdejmujemy miske z ognia, dodajemy zioła i przekładamy makaron z kilkoma łyżkami wody, w której się gotował
- Podajemy, na stole stawiamy oliwę, parmezan do starcia i pieprz
a czy nie lepiej żółtko na końcu
OdpowiedzUsuń