poniedziałek, 24 lutego 2014

Makaron z sosem cytrynowo parmezanowym



Składniki: (2 porcje)
  • 300g makaronu spaghetti lub linguine
  • 1 żółtko
  • pół szklanki stratego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin
  • kilka łyżek posiekanych ulubionych ziół (ja przeważnie daję mieszankę natki pietruszki i bazylii)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie: 
  • Do gotujacej się, osolonej wody wrzucamy makaron
  • Na garnku stawiamy gliniana lub ceramiczną miskę lub żaroodporne naczynie
  • Do miski wlewamy oliwę, dodajemy parmezan, żóltko i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji..W tym czasie sos zaparzy sie na parze nad gotującym sie makaronem
  • Nastepnie do miski dodajemy skórkę i sok z cytryny, nieco soli i pieprz, mieszamy...Trzymamy na garnku do momentu, gdy makaron będzie al dente.
  • Zdejmujemy miske z ognia, dodajemy zioła i przekładamy makaron z kilkoma łyżkami wody, w której się gotował
  • Podajemy, na stole stawiamy oliwę, parmezan do starcia i pieprz

1 komentarz: