- 1 kg karkówki
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz młotkowany
- olej do smażenia
- pół cebuli
- 0,5l bulionu
- 1 łyżka mąki
Do podania:
- Sałataka z kiszonego ogórka i papryki
- Kasza gryczana ugotowana według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
- Karkówka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem
- Karkówkę ze wszystkich stron obsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia
- Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry
- Dodajemy przyprawy i wino, podgrzewamy, przelewamy do naczynia żaroodpornego
- Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach przez około 1,5h..W połowie czasu pieczenia odwracamy...Sprawdzamy widelcem...jeśli nie wypływa krew, znaczy, że mięso nie jest surowe
- Karkówkę wyjmujemy, naczynie stawiamy na gazie
- Dodajemy bulion, wyjmujemy liście, blendujemy cebulę, zaprawiamy mąką rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy
- Karkówkę kroimy w plastry
- Podajemy z kaszą gryczaną, polane sosem, z dodatkiem surówki np z kiszonego ogórka i papryki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz