niedziela, 23 marca 2014

Tarta z cukinią i porem



Składniki: 

Ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g krupczatki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki letniej wody
Nadzienie:
  • 5 cebulek dymek, umytych i posiekanych, oddzielnie część zielona i biała
  • średni por, z odkrojoną tylko całkiem zieloną częścią, umyty i pokrojony w około 0,5cm paski
  • 1 cukinia, umyta, z odkrojonymi końcówkami, pokrojona na cienkie,maksimum 0,5cm plasterki
  • 3 ząbki czosnku- 2 posiekane w plasterki i 1 w drobniutka kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę
  • 3 jaja
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2 garście startego sera, ja użyłam cheddara
  • kilkanaście łodyg tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy sól i masło
  • Siekamy nożem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do kruszonki
  • Dodajemy jajko, wodę i szybko zagniatamy
  • Zawijamy w folię kuchenną i chowamy do lodówki na minimum pół godziny
Nadzienie:
  • Na 2 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy delikatnie podsmażamy białą część dymki i pora, aż do zeszlenia, przekładamy do miski
  • Do pora dodajemy surową zieloną część dymki, 3/4 liści tymianku (odrywamy z gałązek tylko listki), doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, jaja, śmietankę i ser, dokładnie mieszamy
  • Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy wkładamy pół plasterków cukinii, delikatnie posypujemy sola morską i pieprzem
  • Podsmażamy, aż lekko się zarumieni, przekładamy na druga stronę, solimy pieprzymy i znów delikatnie podsmażamy
  • To samo robimy z drugą częścia plastrów cukinii

  • Piekarnik nagrzewamy do 200stopni
  • Wyjmujemy ciastko z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii
  • Wykładamy ciastem formę do tarty, pomagajac sobie palcami, wylepiając też brzegi i ranty foremki (ciastko na brzegach kurczy sie podczas pieczenia)
  • Nakłuwamy ciasto widelcem
  • Podpiekamy tartę w piekarniku przez około 5 minut, aż ciasto delikatnie stwardnieje, ale sie nie zarumieni
  • Nakładamy na spód połowę plastrów cukinii
  • Wlewamy masę porowo-jajaczno-serową
  • Na wierzch nakładamy pozostałą część cukinii
  • Pieczemy przez kolejne 30-35 minut, do zarumienienia
  • Podajemy udekorowane pozostałym tymiankiem (również samymi listkami)
Tartę można podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz