Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g krupczatki
- 0,5 łyżeczki soli
- 100g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2-3 łyżki letniej wody
Nadzienie:
- 5 cebulek dymek, umytych i posiekanych, oddzielnie część zielona i biała
- średni por, z odkrojoną tylko całkiem zieloną częścią, umyty i pokrojony w około 0,5cm paski
- 1 cukinia, umyta, z odkrojonymi końcówkami, pokrojona na cienkie,maksimum 0,5cm plasterki
- 3 ząbki czosnku- 2 posiekane w plasterki i 1 w drobniutka kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę
- 3 jaja
- 150ml śmietanki 30%
- 2 garście startego sera, ja użyłam cheddara
- kilkanaście łodyg tymianku
- oliwa z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy sól i masło
- Siekamy nożem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do kruszonki
- Dodajemy jajko, wodę i szybko zagniatamy
- Zawijamy w folię kuchenną i chowamy do lodówki na minimum pół godziny
- Na 2 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy delikatnie podsmażamy białą część dymki i pora, aż do zeszlenia, przekładamy do miski
- Do pora dodajemy surową zieloną część dymki, 3/4 liści tymianku (odrywamy z gałązek tylko listki), doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, jaja, śmietankę i ser, dokładnie mieszamy
- Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy wkładamy pół plasterków cukinii, delikatnie posypujemy sola morską i pieprzem
- Podsmażamy, aż lekko się zarumieni, przekładamy na druga stronę, solimy pieprzymy i znów delikatnie podsmażamy
- To samo robimy z drugą częścia plastrów cukinii
- Piekarnik nagrzewamy do 200stopni
- Wyjmujemy ciastko z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii
- Wykładamy ciastem formę do tarty, pomagajac sobie palcami, wylepiając też brzegi i ranty foremki (ciastko na brzegach kurczy sie podczas pieczenia)
- Nakłuwamy ciasto widelcem
- Podpiekamy tartę w piekarniku przez około 5 minut, aż ciasto delikatnie stwardnieje, ale sie nie zarumieni
- Nakładamy na spód połowę plastrów cukinii
- Wlewamy masę porowo-jajaczno-serową
- Na wierzch nakładamy pozostałą część cukinii
- Pieczemy przez kolejne 30-35 minut, do zarumienienia
- Podajemy udekorowane pozostałym tymiankiem (również samymi listkami)
Tartę można podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz