wtorek, 1 kwietnia 2014

Gładzica z szałwią i puree z selera i ziemniaków


Składniki: (3-4 porcje)
  • 2 gładzice (lub flądry), oczyszczone z łusek i wypatroszonej
  • 2 gałązki szałwii umytej i osuszonej
  • mąka
  • 100g masła
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
Puree z selera i ziemniaków:
  • 500g obranego selera
  • 250g obranych ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie: 

Puree z selera i ziemniaków:
  • Ziemniaki i seler kroimy w około 1,5cm kostkę
  • Na rozgrzanym maśle podsmażamy selera i ziemniaki. 
  • Gdy warzywa sie zeszklą zalewamy wodą, tak, by je zakrywała i gotujemy, aż zmiekną.
  • Dodajemy śmietanę i blendujemy lub ubijamy na puree.

  • Rybę nacieramy sola i sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
  • Wkładamy rybe na rozgrzany olej.
  • Smażymy po 5 minut z każdej strony, aż ryba się zarumieni.
  • Usuwamy z patelni olej i na średnim tłuszczu rozgrzewamy masło, , dokładamy listki szałwii zdjęte z gałązek.
  • Dosmażamy rybę przez kilka minut z każdej strony, ciągle podlewając aromatycznym masłem.
  • Podajemy udekorowane szałwiowymi chipsami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz