Składniki: (3-4 porcje)
- 2 gładzice (lub flądry), oczyszczone z łusek i wypatroszonej
- 2 gałązki szałwii umytej i osuszonej
- mąka
- 100g masła
- sól
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Puree z selera i ziemniaków:
- 500g obranego selera
- 250g obranych ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Puree z selera i ziemniaków:
Puree z selera i ziemniaków:
- Ziemniaki i seler kroimy w około 1,5cm kostkę
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy selera i ziemniaki.
- Gdy warzywa sie zeszklą zalewamy wodą, tak, by je zakrywała i gotujemy, aż zmiekną.
- Dodajemy śmietanę i blendujemy lub ubijamy na puree.
- Rybę nacieramy sola i sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar.
- Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
- Wkładamy rybe na rozgrzany olej.
- Smażymy po 5 minut z każdej strony, aż ryba się zarumieni.
- Usuwamy z patelni olej i na średnim tłuszczu rozgrzewamy masło, , dokładamy listki szałwii zdjęte z gałązek.
- Dosmażamy rybę przez kilka minut z każdej strony, ciągle podlewając aromatycznym masłem.
- Podajemy udekorowane szałwiowymi chipsami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz