Składniki: (na około 5 kanapeczek)
- mała główka kapusty (moja miała 11cm średnicy) lub pół średniej
- 2 marchewki obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- zielenina (po 2 łyżki pietruszki i koperku lub sam koperek)
Przygotowanie:
- Kapustę obkrawamy z 4 stron , każdy kawałek kroimy wzdłuż na około 2cm paski i siekamy w poprzek na cienkie platerki
- Zasypujemy solą (nie za dużo) i ugniatamy dłońmi, a najlepiej ubijamy pięściamy w misce. Odstawiamy na bok na około 10-15 minut, aby zmiękła i puściła sok
- Dodajemy resztę składników (juz nie solimy), dokładnie mieszamy rękoma, próbujemy, doprawiamy i odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz