piątek, 4 kwietnia 2014

Surówka z białej kapusty



Składniki: (na około 5 kanapeczek)

  • mała główka kapusty (moja miała 11cm średnicy) lub pół średniej
  • 2 marchewki obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • zielenina (po 2 łyżki pietruszki i koperku lub sam koperek)


Przygotowanie:
  • Kapustę obkrawamy z 4 stron , każdy kawałek kroimy wzdłuż na około 2cm paski i siekamy w poprzek na cienkie platerki
  • Zasypujemy solą (nie za dużo) i ugniatamy dłońmi, a najlepiej ubijamy pięściamy w misce. Odstawiamy na bok na około 10-15 minut, aby zmiękła i puściła sok
  • Dodajemy resztę składników (juz nie solimy), dokładnie mieszamy rękoma, próbujemy, doprawiamy i odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz