Składniki: (2-3 porcje)
- 300g makaronu tagliatelle, najlepiej jajecznego
- mała cukinia starta na tarce o grubych oczkach
- pół cebuli pokrojonej w drobna kostkę
- 10 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- 4 plastry szynki prosciutto
- garść startego grana padano plus do posypania (może byc parmezan)
- garśc posiekanej natki pietruszki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- mał kubek śmietany 30%
- 3 plus 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty krócej, niż napisano na opakowaniu
- W tym czasie na 5 łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę do zeszklenia
- Dorzucamy cukinię i pomidorki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, podsmażamy przez 5 minut
- Wlewamy wino i dusimy, aż wino prawie całkowicie odparuje
- W tym czasie na 3 łyżkach oliwy podsmażamy porwana na mniejsze kawałki szynkę, aż stanie sie nieco rumiana i chrupiąca.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy grana padano. Dusimy, aż makaron się ugotuje
- Dokładamy makaron i mieszamy, aż sos ładnie zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko)
- Jeśli sos jest już gęsty w momencie dodawania makaronu, dodajemy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron
- Nakładamy na talerz, na wierzch kładąc szynkę i posypując natką, ewentualnie odrobiną grana padano
Makaron jest również smaczny w wersji wegetariańskiej, bez szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz