poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Makaron z cukinią, prosciutto I pomidorkami koktajlowymi w sosie winno-śmietanowym



Składniki: (2-3 porcje)
  • 300g makaronu tagliatelle, najlepiej jajecznego
  • mała cukinia starta na tarce o grubych oczkach
  • pół cebuli pokrojonej w drobna kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • garść startego grana padano plus do posypania (może byc parmezan)
  • garśc posiekanej natki pietruszki
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • mał kubek śmietany 30%
  • 3 plus 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty krócej, niż napisano na opakowaniu
  • W tym czasie na 5 łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę do zeszklenia
  • Dorzucamy cukinię i pomidorki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, podsmażamy przez 5 minut
  • Wlewamy wino i dusimy, aż wino prawie całkowicie odparuje
  • W tym czasie na 3 łyżkach oliwy podsmażamy porwana na mniejsze kawałki szynkę, aż stanie sie nieco rumiana i chrupiąca. 
  • Dolewamy śmietankę i dodajemy grana padano. Dusimy, aż makaron się ugotuje
  • Dokładamy makaron i mieszamy, aż sos ładnie zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko)
  • Jeśli sos jest już gęsty w momencie dodawania makaronu, dodajemy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron
  • Nakładamy na talerz, na wierzch kładąc szynkę i posypując natką, ewentualnie odrobiną grana padano

Makaron jest również smaczny w wersji wegetariańskiej, bez szynki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz