piątek, 8 sierpnia 2014

Makaron z łososiem i pomidorami



Składniki:  (2-3 porcje)
  • 300g makaronu fusilli czyli świderki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów lub około 0,5kg obranych ze skóry pomidorów bez twardych części, pokrojonych w dużą kostkę
  • 300g łososia z puszki (najlepiej dzikiego), odsączonego, pozbawionego ości, podzielonego na kawałki
  • 1 chilli pozbawione nasion,drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno pokrojone
  • łyżka brązowego cukru
  • garść listków bazylii, posiekanych
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • starty paremzan lub grana padano do podania
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy chili, czosnek i cukier, podsmażamy doslownie kilkanaście sekund, uważając, by nie przypalić czosnku
  • Dokładamy łososia i pomidory,doprawiamy sola i pieprzem, dusimy, aż sos zgęstnieje, tzn aż łosoś wchłonie sok z pomidorów
  • Dodajemy bazylię i mieszamy
  • Makaron odcedzamy, kładziemy do miseczek, na niego nakładamy sos, posypujemy parmezanem 

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i zarazem smaczne danie, które moim zdaniem powinno smakować każdemu. Ja sobie również bardzo zachwalam przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdzie bez problemu każdy z nas przygotuje takiego tatara z łososia.

    OdpowiedzUsuń