Składniki: (2-3 porcje)
- 300g makaronu fusilli czyli świderki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pokrojonych pomidorów lub około 0,5kg obranych ze skóry pomidorów bez twardych części, pokrojonych w dużą kostkę
- 300g łososia z puszki (najlepiej dzikiego), odsączonego, pozbawionego ości, podzielonego na kawałki
- 1 chilli pozbawione nasion,drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno pokrojone
- łyżka brązowego cukru
- garść listków bazylii, posiekanych
- sól, świeżo zmielony pieprz
- starty paremzan lub grana padano do podania
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy chili, czosnek i cukier, podsmażamy doslownie kilkanaście sekund, uważając, by nie przypalić czosnku
- Dokładamy łososia i pomidory,doprawiamy sola i pieprzem, dusimy, aż sos zgęstnieje, tzn aż łosoś wchłonie sok z pomidorów
- Dodajemy bazylię i mieszamy
- Makaron odcedzamy, kładziemy do miseczek, na niego nakładamy sos, posypujemy parmezanem
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i zarazem smaczne danie, które moim zdaniem powinno smakować każdemu. Ja sobie również bardzo zachwalam przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdzie bez problemu każdy z nas przygotuje takiego tatara z łososia.
OdpowiedzUsuń