środa, 15 kwietnia 2015

Risotto z krewetkami



Składniki:
  • 350g krewetek w skorupach
  • około 1,1l wody
  • liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 gałazki natki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 65g masła
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 275g ryżu arborio
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  • Krewetki zalewamy wodą, dodajemy pieprz, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy i gałązki natki
  • Zagotowujemy, gotujemy koło minuty, aż krewetki zróżowieją, wyjmujemy krewetki, obieramy-odrywamy głowę i zdejmujemy skorupkę od brzucha. 
  • Skorupki wrzucamy z powrotem do wody, gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, podgrzewamy, dopóki wywar nie bedzie potrzebny
  • Krewetki nacinamy na grzbiecie, wyjmujemy ciemną żyłkę z grzbietu.
  • Połowę krewetek zostawiamy w cieple, a drugą połowę siekamy
  • Rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim szalotkę, kiedy się zeszkli dodajemy bardzo drobno posiekany ząbęk czosnku i posiekane krewetki, smażymy przez około minutę
  • Dodajemy ryż i mieszamy drewnianą łyżką, aż ładnie pokryje się tłuszczem, smażymy przez 2 minuty
  • Zalewamy winem,pomieszanym z koncentratem pomidorowym, mieszamy, aż wino odparuje
  • Dodajemy łyżkę wazową bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie, ciągle mieszając drewniana łyżką
  • Dodajemy kolejną łyżkę bulionu i mieszamy do wchłonięcia lub odparowania
  • Bulion dodajemy po łyżce, za każdym razem mieszając, aż ryż zaabsorbuje płyn...
  • Po 20 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem, próbując
  • Kontunuujemy dodawanie bulionu i mieszanie, aż ryż będzie al dente tzn dający się ugryźć, ale nie miękki
  • Jeśli po 20 minutach ryż nie jest jeszcze konsystencji al dente dodajemy bulion mniejszymi porcjami, próbując często (jeśli skończy nam się bulion, dodajemy gorącej wody, ale nie musimy zużyć całego bulionu)
  • Kiedy ryż będzie już al dente, zdejmuje patelnię z gazu, wrzucamy resztę masła i ser i posiekaną natkę,dokładnie mieszamy
  • Podajemy udekorowane pozostałymi krewetkami i natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz