środa, 12 czerwca 2013

Szybkie ciasto z rabarbarem, Szybkie ciasto


Składniki:  
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • rabarbar (ja dałam 3 łodygi)
Do ciasta można dodać inne owoce- jabłka, śliwki, truskawki itp lub cynamon lub kakao.

Przygotowanie: 
  • Od rabarbaru odcinamy ukośną końcówkę, obieram, pociagając skórkę od końca, kroimy na około 2 cm kawałki.
  • Wszystkie składniki prócz owoców miksujemy w misce
  • Dodajemy owoce (zostawiamy kilka owoców do posypania na wierzchu), mieszamy.
  • Posypujemy na wierzchu reszta owoców
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni


7 komentarzy:

  1. Super przepis idealny na deser na stołówkę ;) na 100% wypróbuje i wrzucę też do siebie na bloga;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ciasto jest szybkie, uniwersalne, tanie i zawsze sie udaje...same plusy :)

      Usuń
  3. W przepisie brakowalo szklanki mleka. Najmocniej przepraszam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jaką wielkość tortownicy wystarcza podana liczba składników?
    Czy można użyć mrożonych owoców np. truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Proporcje sa na srednia tortownice... Mrozonych owocow nigdy nie uzywalam, wiec niestety nie wiem

    OdpowiedzUsuń