- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki przesianej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- rabarbar (ja dałam 3 łodygi)
Do ciasta można dodać inne owoce- jabłka, śliwki, truskawki itp lub cynamon lub kakao.
Przygotowanie:
- Od rabarbaru odcinamy ukośną końcówkę, obieram, pociagając skórkę od końca, kroimy na około 2 cm kawałki.
- Wszystkie składniki prócz owoców miksujemy w misce
- Dodajemy owoce (zostawiamy kilka owoców do posypania na wierzchu), mieszamy.
- Posypujemy na wierzchu reszta owoców
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni
Super przepis idealny na deser na stołówkę ;) na 100% wypróbuje i wrzucę też do siebie na bloga;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
UsuńW końcu coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest szybkie, uniwersalne, tanie i zawsze sie udaje...same plusy :)
UsuńW przepisie brakowalo szklanki mleka. Najmocniej przepraszam!!!!
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość tortownicy wystarcza podana liczba składników?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych owoców np. truskawek?
Proporcje sa na srednia tortownice... Mrozonych owocow nigdy nie uzywalam, wiec niestety nie wiem
OdpowiedzUsuń